Blog
četvrtak, travanj 5, 2007
Dobio sam neki dan pismo od jednog građanina gdje on kaže kako inače ne čita Globus, ali je zadnji broj pročitao i tamo vidio članak jednog novinara tog istog Globusa “kolumniste, pozamašne kilaže, odnosno tonaže, koji inače laže kad zine”, a za koga dotićni čitatelj pouzdano zna da je “prodana duša i agent vlasti, koja god trenutačno bila”, te da “s premijerom putuje po svijetu i Bog samo zna što sve tamo s njim radi”, pa kako je, po njegovom mišljenju ta osoba “opasan agent raznih tajnih službi” i kako mu “nije mjesto u javnim medijima”. Pa me pita mogu li ja što uraditi (ili moja stranka, ili politika kao takva, bilo tko u ovoj državi) da se takve osobe makne jednom zauvijek s javne scene. Tako meni dotični gospodin kaže i tako me pita.

Dragi moj gospodine, stvar nije tako jednostavna. Prvo, političari ne smjenjuju novinare (niti novinari, u pravilu, političare), a sve ostalo stvar je javne percepcije, ponekad i privatne. To da čovjek laže kad zine, to treba dokazati na konkretnim primjerima. Dakle, ako imate primjere laži predmetnog novinara, kolumniste Globusa, javite se redakciji Globusa ili nagovorite one o kojima taj laže da ga tuže. Pa nema sud odluči. Da je čovjek prodana duša, metafizička je izjava. Duša se, u pravilu, prodaje samo vragu, pa ako imate dokaza da je dotični s istim sklopio sporazum, dajte te dokaze u javnost, pošaljite ih Inkviziciji, pa ćemo vidjeti. Dokaze o činjenici da je čovjek agent nemoguće je dati. Ako je agent, onda je agent tajne službe. Tajne službe su po definiciji tajne i do njihovih se popisa agenata ne može doći. Dakle, to se može zaboraviti. To da isti novinar zaista s premijerom putuje po svijetu, to je istina, ali ona može biti i posljedica činjenice da su ljudi dobri prijatelji i da jedan bez drugog ne mogu. Dakle, ako nemate dokaza da su nešto čudno na tom putu radili, bolje Vam je da šutite. Da li je tom čovjeku mjesto u javnim medijima, ja zaista ne znam. A o tome i ne odlučujem. O tome odlučuju javni mediji. Samostalno. Pa onda pitajte njih.

Tako ja razgovaram sa svojim građaninom koji mi se kao saborskom zastupniku obratio. A isti novinar, kad dobije pismo o meni (anonimno, naravno), objavi to pismo i traži dokaze za svinjarije koje u tom pismu lažac-čitatelj piše – vidi zadnju stranicu najnovijeg Globusa. Mene ne pita ništa. Njega to niti ne zanima, to što bi onaj kojeg popljuje imao reći. Tako čovjek funkcionira. Tako služi svoj krvavi kruh svakodnevni. Pa, prijatno mu bilo. A. pitam se, nije li njemu istina sasvim sporedna stvar? Možda se tu radi o ratu s mojim kolegom Jakšom Marasovićem, koji se usudio premijeru postaviti pitanje oko ugovora o privatizaciji Slobodne Dalmacije. I u tom kontekstu spomenuo i tog novinara (vidi zadnju stranicu prošlog Globusa). Pa je isti novinar pokrenuo rat protiv čitave stranke, a ja sam prva kolateralna žrtva. Tko je sljedeći, može se nagađati. A vidjet će se drugi tjedan.

Ja nemam Globus. Uopće nemam svoje novine. Ovo je jedino mjesto, osim saborske govornice, na kojem mogu reći što mislim (a da me se ne skrati, cenzurira ili jednostavno prešuti), pa tu to i kažem. A i da imam svoje novine, sasvim ih sigurno ne bih ni pisao ni uređivao kako se to radi u Globusu.
nikolavuljanic @ 16:00 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
Laburisti.com
Hrvatski laburisti - Stranka rada
Brojač posjeta
31930
Index.hr
Nema zapisa.