Blog
ponedjeljak, lipanj 25, 2007
Predstava je otvorena spektakularno. Zvona su zvonila, kamere zujale, a publika je ispustila glasno “aaaaaaa”. Tri potpredsjednika Fonda završila su u pritvoru, a predsjednik je ustanovio da je hardware razotkriven, a sad se traži software. Glavni režiser ustvrdio je da ništa nije znao, ali da je za predstavu ipak on najzaslužniji i da nam je od sada pa nadalje (sve do izbora a po mogućnosti i kasnije) vikati mu “Bravo!”. Tko to ne viče niti je dobar patriot niti je zahvalna publika. I najbolje bi mu bilo da se odseli na Južni pol. S pingvinima i ostalom zamrznutom zvjeradi.

U prvom se činu pojavljuju i drugi glavni i poluglavni glumci. Tu su ministri koji nisu ništa znali jer nisu ni smjeli znati, ali su znali da je sve sumnjivo pa nisu htjeli kvariti predstavu micanjem statista. Tu su i drugi ministri koji imaju svoje šofere i svoje predstave pa u ovoj predstavi glume samo palmu. Tu su i ministri koji sve mogu objasniti oko novaca i novčanih tokova, a kad im se kaže da lažu, onda se jako uzrujaju i gotovo da izmlate kamermana. Tu je i jedan ministar koji uopće ne zna da je u predstavi pa se unezvjereno okreće po pozornici, a nitko mu neće reći što se događa. Nema petog ministra koji gradi brodove i dijeli milijune dolara okolo. Njega nitko ništa ne pita. Njega i inače nitko ništa ne pita. Tu je scenarist koji je kaznenu prijavu za poteze oko izgradnje trgovačkog centra Kaufland u Karlovcu protiv ovog petog ministra imao u ladici dvije godine, pa ju odbacio kad je ministar postao ministrom. Tu je i njegov pomoćnik. Sporednu ulogu u prvom činu imaju i ministar policije, koji ne zna što policija radi i vrlo je zbog toga sretan i ministrica pravosuđa zbunjenog lika.

U drugom se činu uvode novi igrači. Najprije se najavljuje, krajem prvog čina, da bi se radnja mogla i trabala odnositi i na one koji su u prethodnom mandatu gazdovali Fondom. Pa se u pohode po saborskim hodnicima šalje zastupnik Slaven Letica koji več danima priča kako su Čačića upravo uhapsili, a Linića (koji je rukovodio Fondom u prošlom mandatu) samo što nisu. Jer, oni su, za razliku od sadašnjih ministara, znali što rade i što se oko njih radi. Oni su, da tako kažem, bili glumci-režiseri. Istina, Letica to već priča godinama, ali njega i onako nitko ozbiljan ozbiljno ne shvaća. Dakle, Čačića i Linića treba uhapsiti. Prema riječima Letice. Režiser predstave, veliki mag kazališne režije i negdašnji intendant kazališta u Splitu i sam govori slično. Naravno, bez imena. On, naime, ništa ne zna.

Na sceni se sad pojavljuje novi glumac. Talentiran i dokazan. Ante Markov. Razgovara s novinarom i izjavljuje da je u Fondu i u prošlom mandatu bilo brdo manipulacija, marifetluka i nezakonitosti. Samo je on o tome šutio zbog nekih, samo njemu poznatih, razloga. Pa on misli da bi to sad, ipak, sve trebalo pohapsiti. Ne znam samo da li i one koji su u to vrijeme sjedili u nadzornom odboru Fonda i danas u njemu sjede (a Markov je jedan od njih). Da li samo one koji su krali ili i one koji su imali zadaću da čuvaju imovinu, a šutjeli su na krađu? Glumac Markov ništa ne govori o događanjima u Fondu prije njegovog vremena. Ne zna, valjda. Ne pada mu na pamet da kaže kad je to 90% imovine hrvatskih građana ukradeno i tko je smislio tu krađu. Ne pada mu na pamet da spomene pokojnog i njegovu ekipu.

Sve u svemu, drugi čin zaoštrava radnju i nalazi nove (očekivane) negativce. Hoće li to značiti da aktualni negativci u liku ministara dobivaju oprost? Ili samo da je potrebno zavrtiti igru do izbora bi režiser dobio šansu koju kao premijer nije zaslužio?

Sljedeći čin odigrava se u Saboru. Rasprava o nepovjerenju vladi. Tu ćemo barem vidjeti tko gdje stoji i tko kako misli.
nikolavuljanic @ 11:20 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Laburisti.com
Hrvatski laburisti - Stranka rada
Brojač posjeta
31930
Index.hr
Nema zapisa.