Blog
nedjelja, svibanj 27, 2007
Kirino sviranje po internetu i oko njega najnoviji je (ali, naravno, ne i posljednji) skandal ministara ove vlade. Rijetki su ministri (pa i drugi visoki dužnosnici vlasti) oko kojih se skandal nije zavrtio. Žužulu se zavrtilo oko Imostroja i Bechtela, a bilo je i drugih skandala u pratnji. Vukelić je bio središnja ličnost Brodosplita (sjećate se onog “Di su šoldi?”) i brojnih nedorečenih i nemuštih zakona koji su dolazili u Sabor i odlazili iz njega na višestruki popravak i uz grube riječi predsjednika Sabora. Čobankoviću (simpatičnoj osobi, inače) stalno se vrte poljoprivredne zavrzlame i nepodopštine, na koje on reagira na simpatičan ili manje simpatičan način. Ljubičić je jadna osoba koja se u svom poslu ne snalazi i gotovo neprekidno dobiva šamare sa svih strana. Palarić (šef središnjeg državnog ureda za upravu) u stalnim je skandalima oko kupoprodaje vjećničkim namdata na lokalnoj razini. Gospođa Lovrin brani se nemušto od napada na korumpirano pravosuđe i ne čini ništa. I tako mjeseci prolaze. A i godine, kad ih se zbroji. I ode mandat.

A što radi premijer? Najčešće ništa. Povremeno odvali pljusku nekom od ministara i pokaže se prosvijećenim Europejcem koji dobro zna što treba napraviti, ali, eto, zauzet je velikim državničkim potezima pa i nema vremena baviti se prizemnim marifetlucima svojih ministara. Ocjene koje u svim ispitivanjima javnog mišljenja dobivaju ministri očajne su (uz iznimku ministra Primorca, ali to je priča za drugi post), a ocjene premijera značajno odskaču od prosjeka. Prema gore. Kako sad to može biti? Kako je moguće da je ministar gospodarstva najlošije ocijenjen ministar, a gospodarstvo sjajno napreduje? Pa tako što ministar radi pogreške, ali prave poteze vuče premijer. Kako je moguće da je pravosuđe najkorupmiraniji dio državne vlasti, a premijera zbog toga nitko ne proziva? Pa tako što premijer ima lošu ministricu, ali kad dođe voda do grla onda će to premijer popraviti. Kako je moguće da je poljoprivreda u komi, a seljaci ne vrište? Tako jer znaju da ih premijer štiti od najgoreg, a ministar je takav kakav jeste i tu je da mu se sve skreše u brk.

Očito je da su ministri premijeru gromobrani. Jedan od uvjeta za postati ministrom (posebno osjetljivih resora koje sam ovdje spomenuo) očito da je bilo da dotična osoba posao ne zna, ne može ili neće obaviti kako Bog zapovijeda. Taj i takav ministar privlači sve munje javnog gnjeva na sebe (posebno ako je i egzibicionista i uživa pod svjetlima reflektora javnosti, kao Kirin), a premijer ostaje neozlijeđen. To, između ostalog navodi na dva zaključka. Jedan je da premijer za svoje ministre brine kao za lanjski snijeg i da je njihov ugled (postojeći/nepostojeći) spreman žrtvovati za svoj imiđ svemogućeg, a drugi da mu i nije bitno što se radi ili ne radi, ako njegova slika ostaje neokaljana. Tko tu plaća ceh, valjda je jasno.

Dakle, ministri su gromobrani. Saborski zastupnici uglavnom su shvatili igru pa se sad na aktualnom prijepodnevu pitanja u ogromnoj većini postavljaju premijeru. Bez obzira kojeg se resora tiču. Nema smisla pitati kloniranog gromobrana, kad je izvornik nazočan. Predsjednik Sabora sa svoje strane maksimalno koristi poslovnik i ne zakazuje novu sjednicu već od ožujka proteže istu. Kako bi premijera poštedio pitanja. Igra se nastavlja i čeka se konobar da u studenom podnese račun. A računi se uvijek plaćaju. I uvijek na kraju dođe konobar i kaže “Platiti molim!” Pa će i ovog puta.
nikolavuljanic @ 23:30 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
Laburisti.com
Hrvatski laburisti - Stranka rada
Brojač posjeta
31930
Index.hr
Nema zapisa.