Blog
petak, kolovoz 31, 2007
Napisao sam nedavno posti “Nije gotovo kad je gotovo…” znajući (iz jadne prakse) da se Kim neće završiti kao ni jedan drugi skandal u Hrvatskoj. Turit će se pod tepih, otvoriti novi i tako do besvjesti. Doduše, karlovačko Županijsko odvjetništvo pokrenulo je istražni postupak da ustanovi o čemu se je tu radilo (a mogli su samo pročitati novine, sve je pisalo negdje). Karlovačko županijsko državno odvjetništvo poznato je po svojoj poslovičnoj ažurnosti, pa je npr. kaznenu prijavu protiv Branka Vukelića za marifetluke u gradnji trgovačkog centra Kaufland u Karlovcu za njegovog gradonačelnikovanja držalo u ladici dvije godine. Iz ladice ju je izvadilo na dan njegovog izbora za ministra i s gnušanjem ju odbacilo kao neosnovanu. No, to kazneno djelo još nije zastarilo, pa bi se prijava možda mogla bolje obrazložiti i ponoviti.

Kako god, vidim da se po istrazi ne događa ništa, barem javnost ne zna ništa, pa sam odlučio ipak sam pokrenuti kaznenu prijavu za pokušaj (spriječen javnim djelovanjem, i ovog foruma, između ostalog) kriminalne privatizacije KIM-a. Kaznenu prijavu temeljim isključivo na javnim podacima, dostupnim svim građanima Republike Hrvatske. Nemam svoje tajne informatore ni agente. Ovo napominjem zato jer je za takva djela (a u Hrvatskoj ih vjerojatno ima stotine) svaki građanin ovlašten (i dužan, ako nešto zna) pokrenuti kazneni postupak protiv štetočina i lopova. Kad već Državno odvjetništvo neće samo, predlažem da mu se pomogne.

Moja kaznena prijava glasi ovako:

Nikola Vuljanić, saborski zastupnik
Antuna Gustava Matoša 14b
47000 Karlovac

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Gajeva 30a
10000 Zagreb


KAZNENA PRIJAVA

protiv:
Damira Polančeca, predsjednika UO HFP-a,
Ivana Šukera, člana UO HFP-a,
Božidara Kalmete, člana UO HFP-a i
Petra Čobankovića, člana UO HFP-a.

zbog pokušaja pogodovanja prodaje tvrtke KIM (Karlovačka industrija mlijeka), nesavjesnog postupanja prilikom provođenja javnog natječaja, zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i nepoduzimanje mjera od strane gore navedenih odgovornih osoba u svrhu zaštite državne imovine, te pokušaja da se jednom od ponuđača na predmetnom javnom natječaju omogući preuzimanje tvrtke KIM bez odgovarajućih garancija da će ispuniti uvjete natječaja i moći sa tvrtkom postupati marom dobrog gospodara.

Nakon provedenog trećeg (a po ničim potvrđenoj javnoj izjavi Damira Polančeca šestog) javnog natječaja za prodaju poduzeća KIM Karlovac, u lipnju ove godine i javno pročitanih ponuda od strane 3 ponuđača Hrvatski fond za privatizaciju pozvao je ponuđače pismenim putem da dostave „nadopunu“ obvezujuće ponude. Ustaljena praksa traženja “nadopuna”, odnosno ispravaka, dane ponude ne samo da je u izravnoj suprotnosti s načelima fer poslovanja već je i direktnom nesuglasju sa Zakonom o javnoj nabavi, a takvim se postupcima u potpunosti obezvrjeđuje tajnost ponuda i mogućnost jednakopravnog konkuriranja na natječaju. Upravo kroz takvu nadopunu tvrtka Chemoderm, vlasnika Ivana Šimića, svoju ponudu popravila je na takav način da je nominalno (po razini sredstava koje nudi za dokapitalizaciju) izbila na vrh i postala najboljim ponuđačem u ovom natječaju. Prisutna je opravdana sumnja da se je natječaj trebao “nadopunjavati” sve dok unaprijed odabrani ponuđač ne izbije na prvo mjesto i legalizira se pogodovanje u kupnji upravo njemu.

U korektnoj i zakonom propisanoj proceduri ne postoji institucija “nadopune” obvezujuće ponude. Ukoliko se smatralo da pristigle ponude koje su otvorene na javnom natječaju ne zadovoljavaju natječaj, smatram da je trebalo natječaj poništiti i raspisati novi, a ne pozvati na „nadopune“ ponude. Poziv na „poboljšanje“ ponude NAKON što su one javno otvorene i pročitane nije u skladu s propisima HFP-a i podložno je manipulacijama.

Kao kriterije za donošenje odluke o najboljoj ponudi prodavatelj (Fond) je naveo najveću ponuđenu cijenu, najveći iznos dokapitalizacije, socijalna jamstva za uposlenike i kooperante, te kvalitetu jamstva (prvenstveno bankovnih), kako za kupnju tvrtke tako i za dokapitalizaciju.

Odabrani ponuđač, tvrtka Chemoderm, ponudila je u “dopunjenom natječaju” najvišu cijenu i najveći iznos dokapitalizacije (49 mil. kuna), a ponuditelj je javno, na Hrvatskoj televiziji izjavio da “radi ozbiljnosti ponude bankovno jamstvo temelji na svojoj imovini i dionicama tvrtke koju kupuje”. Upravni odbor Fonda je (s glasom predstavnika sindikata protiv) glasovanjem 4:1 prihvatio takvu ponudu, unatoč upozorenju predstavnika sindikata da takva ponuda ne jamči niti kvalitetnu kupnju, a još manje dokapitalizaciju tvrtke.

Na poslovnu nesposobnost tvrtke Chemoderm Upravi odbor Fonda upozoren je od sindikata KIM-a još u travnju ove godine, a kad su ponude izišle u javnost (u lipnju) na konferenciji za tisak i sam sam upozorio na neodrživost takve trgovine i javnosti pokazao podatke o poslovanju tvrtke Chemoderm, po kojima ona ni na koji način ne udovoljava uvjetima za kupnju KIM-a kako ih je propisao Fond.

Uprkos svemu, Upravni odbor fonda donio je predmetnu odluku. Nakon donošenja odluke uputio sam otvoreno pismo Predsjedniku Vlade i Predsjedniku RH, tražeći da zaustave takvo štetno postupanje i sankcioniraju vinovnike.

Postupkom koji je pomno praćen u javnosti prodaja KIM-a zaista je zausrtavljena i ovih je dana natječaj poništen. Dakle, prodaja je zaustavljena, ali tek nakon intervencije javnosti, dok je u svom prvom nastupu nakon donošenja odluke o prodaji gosp. Polančec izjavio da ostaje kod svoje odluke i da je odabran najbolji ponuđač.

Odgovorne osobe u Hrvatskom fondu za privatizaciju, u ovom slučaju četiri člana Upravnog odbora, propustile su obaviti funkciju koju imaju prema Zakonu. Najprije su nakon otvaranja obvezujućih ponuda od ponuditelja zatražili “nadopune”, čime je preferiran onaj ponuditelj koji je pristao na takav nezakoniti postupak i svoju ponudu “poboljšao” da dođe na prvo mjesto, a onda su odabrali ponuditelja za kojeg su u svakom trenutku bili svjesni da ne može ispuniti uvjete, niti kupnje niti dokapitalizacije, te da neće moći ispuniti uvjete predloženog ugovora o kupnji.

Posebno treba zamijetiti upornost odgovornih osoba u provođenju privatizacije na opisani način. Upozorenja zainteresiranih (sindikata) i saborskih zastupnika oni su u potpunosti ignorirali i inzistirali na odlukama štetnim za interese Republike Hrvatske. Time su pokazali da predmetna odluka nije donešena slučajno, već kao dio dobro osmišljenog plana, koji je pokvaren tek intervencijom javnosti.

Mada se radi o djelu u pokušaju, smatram da postoji ozbiljna društvena opasnost od takvog postupanja Upravnog odbora Fonda, te osnovana sumnja da su Damira Polančec, predsjednik UO HFP-a, Ivan Šuker, član UO HFP-a, Božidar Kalmeta, člana UO HFP-a i Petar Čobanković počinili u pokušaju kaznena djela Zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. Kaznenog zakona, Zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. Kaznenog zakona i Nesavjesnog rada u službi iz čl. 339. Kaznenog zakona, pa predlažem da Državno odvjetništvo Republike Hrvatske poduzme sve zakonom predviđene radnje i protiv osumnjičenika pred nadležnim sudom pokrene kazneni postupak.

U Karlovcu, 03. rujna 2007. godine
Nikola Vuljanić
nikolavuljanic @ 20:10 |Komentiraj | Komentari: 0
Laburisti.com
Hrvatski laburisti - Stranka rada
Brojač posjeta
31930
Index.hr
Nema zapisa.