Blog
srijeda, studeni 7, 2007
Šumske sove ušare zaštićena su vrsta. Ima ih malo, plašljive su, sporo se razmnožavaju i izgledaju upravo kako sove u pričama trebaju izgledati – mudro i dostojanstveno. Najčešće žive na crnogoričnom drveću, ali mogu one i drugačije, pa se je par familija tih sova naselilo u samom središtu Karlovca, na dva gradska trga i po čitav dan sjede na gornjim granama drveća i ne miču se – slabo vide po danu. Noću se sove bave onim što već sovama priliči – valjda hvataju neke zvijerke, miševe, štakore i tome slično. Ne znam točno, nisam ih noću pratio. Po danu su ukras na ta dva trga i prolaznici ih ogledavaju i vesele im se.

Sove imaju pomalo nehigijenski običaj da izmet istušatu tamo gdje sjede, pa se oni koji znaju ne zadržavaju pod drvećem baš previše. Naime, izmet sove ostavlja gadne mrlje na odjeći, a i lak automobila zna nastradati od dotičnog. Nedostatak higijenskih navika nekim je sovama u Karlovcu došao glave.

Naime, što? Jučer se je, u utorak 6. studenog Ljeta Gospodnjeg 2007. u gradu Karlovcu održavao središnji skup Hrvatske demokratske zajednice za VII izbornu jedinicu, upravo na jednom od trgova na kojima žive sove. Kako je u Karlovcu na vlasti HDZ (zajedno s trabantima koje su pokupovali nakon posljednjih izbora – vidi trgovačke ugovore ministra Vukelića) to su se u jutarnjim satima trgom razmilili radnici lokalne Čistoće s nakanom da ga uljepšaju za skup. Što i nije tako loše, makar i za skup HDZ-a. Trg su prali šmrkovima i poprilično ga dotjerali. Onda se netko dosjetio sova. Kako se dr. Ivo Sanader, premijer u odlasku, panično boji nekih koji “kakaju i piške”, a za ptice se nikad ne zna da li rade jedo ili drugo, to su vrijedni djelatnici gradskog poduzeća svoje šmrkove usmjerili na sove. Sove danju ne vide pa nisu mogle pobjeći. A braniti se i inače ne mogu baš efikasno.

Kako god, šmrkovi su skidali sove, a radnici su ih pospremali u kontejnere. Zajedno s drugim smeće. Da se ne bi neka od bezobraznih sova, kojima evidentno nedostaju higijenske navike, pokakala/popiškila premjeru i ministrima po njihovim veleučenim glavama. Protesti stanara i prolaznika nisu se uvažili, kao ni protesti aktivista zelenih. Dok su došli novinari, kontejneri su već bili ispražnjeni, a odgovorni su ustvrdili da se ništa nije ni dogodilo. Jedino – nema sova.

Prijedlog za razmišljanje. Sove još uvijek žive na drugom trgu. Radi efikasnosti, možda bi bilo pametnije da aktivisti HDZ-a, ili djelatnici neke gradske tvrtke, dotične “pospreme” automatskim pružjem. Brže je i bezbolnije. Samo, molim, koristite prigušivače, da se ne uznemire građani. Da ne pomisle da su im opet došli neki divlji čudaci s brda. A onda bi svašta mogli napraviti.

Oni koji danas za svoj predizborni skup s drveća skidaju sove šmrkovima sutra će bez razmišljanja uporabiti te šmrkove (i sve drugo što im se nađe pod rukom) i na nama.

Nicollo Machiavelli je ustvrdio da cilj opravdava sredstvo. A laže, ne opravdava. Situacija je upravo obrnuta. Sredstvo definira cilj. Lopovsko sredstvo govori samo da ga koristi lopov i da je vilj lopovski, nasilnici koriste nasilnička sredstva, pa su im i ciljevi nasilnički. Ne možete organizirati skup demokratske, građanske, tolerantne i pametne stranke tako da za početak potamanite zaštićene sove na mjestu gdje se skup održava. Ne možete organizirati vlast u demokratskoj, socijalnoj i građanskoj državi, koja služi svojim građanima a ne gazi ih, tako da najprije opljačkate sve što se dade opljačkati, a onda izjavite da ćemo sada pošteno i maestralno se boriti protiv korupcije. Ne možete najprije zaposliti sve svoje rođake i poslušnike u državnim i sličnim službama i onda ustanoviti da će na uprava, od sada na dalje biti profesionalna i nikakva drugačija. Ne možete ući u društvo znanja s izdvajanjima za znanost i obrazovanje najnižima u Europi. Ne možete … ne možete vladati kako vlada HDZ. Osim šmrkovima.

But beware! Šmrkovi nisu uvijek za sove.
nikolavuljanic @ 19:20 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
Laburisti.com
Hrvatski laburisti - Stranka rada
Brojač posjeta
31930
Index.hr
Nema zapisa.