Blog
petak, srpanj 13, 2007
U saborskoj diskusiji o obiteljskom zakonu, a izmjene i dopune tog zakona prodiskutirane na početku “tsunamia” u srijedu ujutro govore uglavnom o načinima naplate alimentacije i sankcijama prema onim “roditeljima” koji se ne žele brinuti o svojoj djeci, ustvrdio sam da su to idioti i da se ponašaju idiotski. Naravno da po današnjem značenju riječi oni nisu idioti nego škrta đubrad, a najistaknutiji (i medijski eksponirani primjer) je direktor Croatia osiguranja Hrvoje Vojković, osoba s najvećom plaćom među direktorima javnih poduzeća – priznaje 35.000 kuna, a onom sa strane ne zna se veličina. Dotičnom je sud odrezao alimentaciju od 8.000 kuna, a on ustvrdio da je to nepravedno i da bi mogao dati najviše 6.000 kuna. Nije uobičajeni idiot, ali svejedno ga ništa ne razumijem.

Rječnik THE AMERICAN HERITAGE DISCTIONARY OF THE ENGLISH LANGUAGE definira riječ “idiot” ovako:
1.A foolish or stupid person. 2. A person of profound mental retardation having the mental age below three years and generally being unable to learn connected speech and guard against common dangers. The term belongs to a classification system no longer in use and is now considered offensive. (Middle English, ignorant person, from Old French idiote, from Latin idiota, from Greek idiotes, private person, layman, from idios, own, private.

Kod ove je definicije etimologija (porijeklo) bitna. Prvotno je, kod starih Grka, koji su, doduše, bili stari pa su zato i izumrli, ali čiju civilizaciju smo u svim najvažnijim aspektima naslijedili, riječ označavala privatnu osobu, osobu bez društvenih obveza, potpunog individualca, neobrazovanog u društvenim pitanjima i, slijedom toga, neodgovorog društvu. Očito je da su stari Grci društvenu neodgvoornost smatrali defektom i riječ ima definitivno negativne konotacije. Razvojem značenja, ali ne samo značenja nego i društvene odgovornosti kao vrijednosti, značenje je evoluiralo kroz neobrazovanost i neznanje (u srednjevjekovnom engleskom) do današnjeg značenja mentalne retardacije, gluposti i nesposobnosti komuniciranja. Uvredljive i negativne konotacije kroz sva ta stoljeća vežu se uz riječ. U svojem sam se govoru pozvao upravo na prvotno značenje riječi, ali i ostala mi nisu strana.

Osoba koja nije spremna pobrinuti se za svoje dijete definitivno je društveno neodgovorna, ne komunicira na društvenoj razini sa svojom okolinom i, bez obzira na IQ, definitivno je idiot. To je bio prvi idiot u saboru na kojeg se nitko nije uvrijedio i zbog kojeg predsjednik sabora nikome nije dao opomenu za uvrede.

Međutim, to nije bio ni prvi ni zadnji idiot u Saboru. Ministar koji predsjedava nadzornim odborom Brodosplita (B.Vukelić) i pojma nema da mu kradu 5 milijuna dolara, pa onda kaže da se ni na koji način ne osjeća odgovornim, očito ne komunicira društveno (jer ne osjeća društvenu odgovornost) pa je definitivno idiot. Kao što su idioti i svi oni iz Upravnog odbora Fonda za privatizaciju, kao što je idiot Jene Adam, koji svoje zakonom zagarantirano mito potroši na sebe i svoje i tako u nedogled.

Međutim, nije stvar tako jendostavna. Jedan dio suvremenog značenja riječi “idiot” govori da je to osoba koja se “ne zna zaštititi od uobičajenih opasnosti”. Kako je društvo evoluiralo i pojam je očito evoluirao, pa po ovom dijelu definicije uključuje i sve one koji ne vide da prvotno definirani idioti od njih prave suvremene idiote. A koliko suvremenih idiota ima po ovom dijelu definicije. Puno. U najmanju ruku onoliko koliko ih glasa za društveno neodgovorne idiote i dovede ih u poziciju da od svih nas čine idiote. U najmanju ruku onoliko koliko ljudi šuti kad vidi da se iz njih rade idioti. Puno, ali za nadati se sve manje. Ujesen još manje.

nikolavuljanic @ 20:20 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
Laburisti.com
Hrvatski laburisti - Stranka rada
Brojač posjeta
31930
Index.hr
Nema zapisa.