Blog
nedjelja, svibanj 13, 2007
Dogodi mi se ponekad da pročitam novine, ne povjerujem što sam pročitao, odložim ih, pa nakon pola sata još jednom pročitam. I uvjerim se da su, kako reče Einstein “svemir i ljudska glupost beskrajni, a za svemir i nisam sasvim siguran.” Kaže tako državni tajnik pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, Nevio Šetić da “vjeronauk je kičma obrazovanja i treba ga povezati sa svim drugim predmetima”. I preživi zu izjavu. Izjava se objavi u nedjeljnih “24 sata” i u drugim novinama i ona postaje službeni stav Ministarstva. Pa čovjek je državni tajnik, nije portir Ministarstva! Godina je 2007. i Hrvatska ubrzanim koracima juri u društvo znanja. Na tom je putu vodi genijalni ministar i genijalni državni tajnici kojima je vjeronauk “kičma”, a sve ostalo, valjda, prirepak.

Pa sad, kako tu kičmu povezati s ostatskom obrazovanja. Možda par praktičnih naputaka i primjera da se učitelji i nastavnici znaju orijentirati.

U biologiji. Vjeronauk nas uči da je Bog stvorio čovjeka (i od njegovog rebra ženu) i da je to obavljeno u danu. Vjeronauk tu zanemaruje paleontološke i sve druge dokaze da se je dotična zvijerka razvila od neke druge zvijerke, da postoji taj neki čudni razvojni put koji se naziva evolucijom, te tvrdi da je sve samo izvorna volja Svevišnjeg, koji stvar rješava, kao što je već rečeno, u jednom danu. To što danas od rebra ne možete napraviti odabranicu svoga srca problem je organizacije i metoda, ne istine. Dakle, kreacija i volja, a ne evolucija i prirodni zakoni. Dobro.

U ekologiji. Vejeronauk uči da je Bog stvorio sva stvorenja i sva bogatstva ovog svijeta da bi se čovjek njima služio. Vjeronauk ne govori ništa o tome da je čovjek dio ovoga svijeta, da su sva stvorenja povezana i da čitav sustav funkcionira samo kao cjelina. Rezultati primjene vjeronauka vide se svakodnevno u globalnom zatopljenju, izumiranju tisuća vrsta i svijetu koji nema poštovanja premi sebi samome. Oa, pošto je to ustaljena praksa, dobro je da djeca to uče. Valjda.

U ljudskim pravima. Prema temeljnim načelima vjeronauka, prava imaju svi koji vjeruju. Pod uvjetom da se ne razlikuju od onih koji propisuju kodeks vjere. Pa prava ukupnog ljudskog bića nemaju oni koji se seksom (prljavim, po definiciji) zanimaju bez blagoslova službenika crkve. Još manja prava imaju oni čije su seksualne preferencije drugačije od onih Biblijom propisanih. Njih treba, valjda, kamenovati, ili, u najmanju ruku, izuopćiti iz korpusa onih koji imaju ljudska prava na odabir života kakvog žele.

I tako bih mogao proći po čitavom nastavnom planu i programu naših škola. Po Neviu Šetiću valjda bi i fiziku i kemiju trebali učiti iz Biblije. Sve što čovjeku treba, valjda, tamo je napisano.
Gospodin Šetić ne vidi, ne zna i neće vidjeti temeljnu logičku grešku, Naime, zakon propisuje da se nastavni planovi i programi i sve ono što djeca uče u školama mora temeljiti na znanstvenim spoznajama. A religija je u izravnoj suprotnosti s tim načelom. Nije religija neznanstvena, ona je po svojoj definiciji protuznanstvena. Znanost se temelji na rezultatima istraživanja koji se mogu dokazati, potvrditi i reproducirati. Religija, s druge strane, temelji svoje postojanje na nadnaravnom i čudu. Čudo se, po definiciji, ne može ponavljati, inače nije čudo, pa se ta dva stava, religijski i znanstveni, ne mogu ni na koji način integrirati. Osim u ograničenom umu državnog tajnika.
A i rečenica mu zvuči nekako poznato. Nismo li nekad u školama govorili da se marksizam treba inkorporirati u sve nastavne sadržaje. Pored toga što su ga djeca učila kao vjeronauk i svaku drugu dogmu. Povijest jest učiteljica onima koji učiti znaju. Drugima ništa.
nikolavuljanic @ 21:00 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
Laburisti.com
Hrvatski laburisti - Stranka rada
Brojač posjeta
31930
Index.hr
Nema zapisa.