Blog
četvrtak, svibanj 24, 2007
Uvaženi sudac Ustavnog suda Republike Hrvatske obratio se Hrvatskom saboru i od njegovog Odbora za ustav, poslovnik i politički sustav zatražio mišljenje. Pa kaže on:
„Posebice molimo da se očitujete o tome jesu li se osporena Pravila o postupanju elektroničkih medija s nacionalnom koncesijom u Republici Hrvatskoj tijekom izborne promidžbe odnosila samo na izbore za zastupnike u Hrvatski sabor koji su održani 23. studenog 2003. godine, ili su ona i danas na snazi, odnosno bi li se ako se ne donesu nova primjenjivala i na predstojeće izbore. Na ovo pitanje, koje je bitno za ocjenjivanje njihove ustavnosti i zakonitosti, ne može se nedvojbeno odgovoriti iz cjeline teksta samih Pravila.“

O čemu se radi? Nova TV, jedan od nacionalnih koncesionara, pobunila se protiv predmetnih Pravila, koja, u skladu s Ustavom, propisuju da svi kandidati (odnosno sve liste, u slučaju parlamentarnih izbora) trebaju dobiti jednaki tretman, vremenski i na svaki drugi način. To znači da ćemo i kod ovih izbora imati jednak tretman lista najvećih stranaka i onih nezavisnih, pa i onih koje predvode čudaci kojima je jedini cilj da ih familija vidi na televiziji. Sigurno da je to za televiziju neatraktivno, ali, s druge strane, a i Ustav to kaže, to je sigurno manje zlo nego da netko arbitrarno unaprijed odredi tko je tu važan, a tko pik zibner i koga se, radi atraktivnosti, može ukloniti iz demokracije. Najmanje to može i smije napraviti televizija. Posebice ona koja se natjecala za nacionalnu koncesiju, dobila tu koncesiju i prihvatila sve uvjete iz nje.

Pravila o kojima se govori propisana su zakonom. Naime, zakon koji se bavi elektronskim medijima kaže da će Sabor donijeti Pravila i utvrditi način poštivanja ravnopravnosti i jednakosti svih sudionika u izbornom postupku. Sabor je takva pravila donio za prošle izbore. Nova TV traži od Ustavnog suda da ocijeni ustavnost tih Pravila, a sudac ustavnog suda, dr.sc. Smiljko Sokol traži od Sabora da kaže da li su ta Pravila vrijedila jednokratno ili vrijede i dalje. Jer to u Pravilima, zamislite, ne piše. Pa kad mu to Sabor kaže, onda će on presuditi po svojoj volji i pameti. A pravila su podzakonski akt sa zakonskom snagom (jer ih je donio parlament). Pa to sudac Ustavnog suda pita da li taj akt vrijedi još uvijek. To je otprilike na razini pitanja da li bilo koji zakon vrijedi (a novi nije donesen) ili zakoni vrijede samo za određenu priliku, a nakon tog, puj, pike, više ne važi. Kao da dođete u dućan i pitate da li istaknuta cijena vrijedi, jer, za Boga miloga, istaknuta je prekjučer, a nigdje nema pismene potvrde gazde da robu i danas treba platiti kao i prekjučer.

To, dakle, pita sudac Ustavnog suda. Njemu nije jasno da propisi vrijede dok se ne donesu novi. A sudi samouvjereno i zbog nezavisnosti sudske vlasti, a posebice jer on to sudi u najvišem tijelu sudske vlasti kojem se i ne može prigovarati. Kad on to tako može, čovjeka uhvati strava što mu se sve može dogoditi na njegovom općinskom sudu. Može ga se, na primjer, osuditi zato jer su njegovi preci par stotina godina tlačili sučeve pretke. Ili ga se može osloboditi jer se prstom ne može silovati, posebice ne ako se ne dira spolni organ. Ili postupak može trajati dok ne odumru svi sudionici, pa ni zastara više nije bitna.

Dakle, bez obzira što je to zadiranje u autonomiju sudske vlasti, moram reći da me zblenjuju takvi postupci. Ali, kad se prisjetim da je to onaj isti sudac Ustavnog suda koji je izjavio da novac nije imovina, onda mi je malo lakše. I puno jasnije.

Tko god se ozbiljno uhvati vlasti u Hrvatskoj morat će se pohrvati s takvim sudstvom i onima u njemu koji vrijeđaju zdravu pamet i osjećaj za poštenje. Sve druge reforme kozmetičke su prirode, zar ne?
nikolavuljanic @ 19:35 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
Laburisti.com
Hrvatski laburisti - Stranka rada
Brojač posjeta
31930
Index.hr
Nema zapisa.