Blog
petak, prosinac 14, 2007
Umjesto komentara izbora i ovih cirkusa oko navodnih “pregovora”, programa, usuglašavanja i svega ostalog u kazališnim zbivanjima na našoj političkoj sceni, radije bih nešto o uzrocima. Onako kako ih ja vidim.

Pred jedno godinu, dvije, Transparency International organizirala je okrugli stol s temom korupcije u Hrvatskoj i kako joj se suprostaviti. Slučajno sam se našao tamo i nisam pričao o pokvarenim sucima, liječnicima, profesorima ili političarima. Pričao sam o partitokraciji, vlasti političkih elita, kao i organizaciji naših političkih stranaka na način koji stimulira korupciju. Praksa borbe protiv korupcije (a koje nije ni bilo i nema je ni danas), ali i rezultati ovih parlamentarnih izbora i postizbornih slaganja, učvrstili su me u stavovima.

Naše su političke stranke liderski koncipirane organizacije. Lideri su neprikosnoveni i njihovim se odlukama i stavovima ne prigovara. Temeljna je logika: “Sad sam ja na vrhu i dok sam na vrhu ja odlučujem o svemu što je za stranku bitno.” Prigovora nema, drugačija mišljenja su hereza, a lideri su uvijek u pravu. Lideri su u pravu i onda kad nisu u pravu. Lideri su u pravu i kad daju ostavku, a u pravu su i onda kad povuku ostavku i kazne sve one koji su se s njihovim ostavkama složili. Lideri su u pravu i kad ne daju ostavku i objasne ostalima da je poraz pobjeda, istina laž, laži i nema. Lideri nikad ne lažu. Po definiciji je jasno da su lideri u pravu kad pobijede. To im je i posao – pobijediti. Lideri su predatori i bave se politikom. Ostali su infrastruktura. Infrastruktura djeluje kapilarno.

Neprikosnoveni lideri se, u pravu i bez iznimaka, okružuju ljudima koji im čitavo vrijeme govore da su najljepši i najpametniji. Takve prihvaćaju kao prijatelje, a sve one koji pokušavaju misliti drugačije proglašavaju neprijateljima, frakcijom, a kako frakcije nisu dozvoljene, takvi se eliminiraju. O strategiji i taktici lider odlučuje u skladu sa svojim mišljenjem i sugestijama okruženja. Kako okruženje misli da je on/ona najljepši i najpametniji, ostaje samo vlastito mišljenje kao kriterij. Kućni prijatelji dio su tog okruženja i prema njima se primjenjuju sasvim drugi kriteriji. Oni su kućni prijatelji.

Zasluge za uspjehe uvijek treba pripisati lideru. To se tumači kao posvemašnja odgovornost za organizaciju koju takav lider vodi. Odgovornost za uspjehe vrlo je poticajna jer dalje napuhava ego i omogućava lideru da bude još neprikosnoveniji, dakle još bolji lider. Odgovornost za neuspjeh nikad nije liderova. Neuspjeh je rezultat lošeg rada na terenu (kapilarni rad infrastrukture), objektivnih okolnosti (koje se prikazuju kao elementarne nepogode, a ne rezultat krivih stavova lidera) i zločestoće, neobrazovanosti i gluposti generalne publike.

U svemu tome uopće nije bitno kako je neprikosnoveni lider došao u poziciju da bude to što jeste. Zadnjih dvadesetak godina to je najčešće procedura više-manje demokratskog biranja, ali bilo je u povijesti primjera da se na poziciju dođe organiziranim klanjem zvanim revolucija (V.I. Lenjin), institucijalnim klanjem (J.V. Staljin), pučem (A. Hitler) ili ratom (J.B. Tito). Tehnologija funkcioniranja uvijek je ista.

Kako taj sustav onda djeluje? U prvoj fazi sjajno. Sve cvjeta, napreduje, svjetla budućnost je pred vratima i svi su zadovoljni i sretni. U drugoj fazi djeluju sile inercije. Još uvijek je dobro, kapilarna infrastruktura daje rezultate, privilegije su podijeljene i nema pesimizma. Nema ni pametnih rezultata (u stvari, rezultati su katastrofalni, ako ih netko analizira) ali generalni je stav da je naš lider najbolji na svijetu i nama jedini moguć. U trećoj fazi dolazi do rušenja sustava. Car je cijelo vrijeme gol, a sad se to jasno i vidi. Cara smjenjuju. Varijanta je da car umre prije nego što ga smijene. U tom slučaju krah nastupa po smrti istoga.

Što dalje rade naše organizacije? Najčešće biraju novog neprikosnovenog lidera i otpočinju ciklus ispočetka. Nitko ne vidi da to nije krug, nego spirala. Usmjerena prema dolje. Svaki novi neprikosnoveni lider na nižoj je razini od prethodnog. Pametnije organizacije (vidi – Njemačka poslije rata) mijenja strukturu i odustaje od liderskog načela. To nas u svjetloj budućnosti čeka. Problem je jedino dočekati svjetlu budućnost.

Liderski način organizacije društva (kroz političke stranke organizirane na liderskom načelu) stimulira sve ono protiv čega se društvo (nominalno i deklarativno) bori – korupciju, nepotizam, stranačku isključivost, socijalnu neosjetljivost, laž i samozavaravanje. Zato, kod odabira novog lidera treba dobro razmisliti. To nikad nije situacija ili/ili. Uvijek se radi o tome da treba vidjeti kroz maglu oportunizma, straha i želje da se ugodi i odlučiti se niti/niti. Naime, državu smo napravili. Da li je u tome bio potreban veliki lider (otac nacije) ili ne danas je besmisleno razmišljati. Bilo je kako je bilo. Ali sasvim je jasno da za rađanje građanskog društva ravnopravnih građana i poštenog odnosa prema njima neprikosnoveni lideri nisu potrebni. Oni su opasnost i šteta.
nikolavuljanic @ 15:30 |Komentiraj | Komentari: 15 | Prikaži komentare
Laburisti.com
Hrvatski laburisti - Stranka rada
Brojač posjeta
31930
Index.hr
Nema zapisa.