Blog
ponedjeljak, kolovoz 6, 2007
Prva sjednica Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju pokazala je da maestro nije nikakav učitelj, da se nekii baš nikad ne mogu ništa naučiti, da ministri nemaju ni srama ni straha i da se HDZ-ova pljačka nastavlja ne samo jednakim tempom nego i jednakim metodama kao i prije.

Nakon famozne revizije pretvorbe i privatizacije i sveopćeg zgražanja nad činjenicom da je 90 i nešto posto privatizacije napravljeno kršenjem tadašnjih (lopovskih, za početak) zakona, vlast je čvrsto obečala, a Sabor je to obećanje prihavtio kao svetu istinu da više neće biti privatizacije “na časnu riječ” i na način da se digne kredit kojem je pokriće tvrtka koja se tim kreditom kupuje.

Onda je došao maestro i pokazalo se da ima i gorih stvari. Pa je predjednik Upravnog odbora Fonda, ministar Polančec, rekao da ubuduće nema privatizacije bez njegove izravne odluke i bez njegovog potpisa. To je, reče ministar a potvrdio je to i premijer, garancija da više lopovluka neće biti. No, vuk svašta mijenja, ali ćud nikada.

Na prodaju je došla tvrtka KIM (Karlovačka industrija mlijeka). I dogodilo se to što se dogodilo. Kako nisam siguran da predsjednik vlade i predsjednik države znaju što im se pod nosom događa (jer u njihov integritet nema smisla sumnjati, što je onda u ovoj državi sveto?), s nekoliko vijećnika Gradskog vijeća Grada Karlovca i jendim vijećnikom Županijske skupštine Karlovačke županije poslao sam im obojici sljedeće pismo. Najprije sam mislio ne davati pismo u javnost, no onda sam se predomislio. Javnost ima pravo znati. Tako ga danas objavljujem ovdje, a u srijedu ću ga na presici dati i ostalim medijima. Dakle, pismo:


Predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću i predsjedniku Hrvatske vlade Ivi Sanaderu,

Obraćamo vam se ovim pismom jer ne vidimo drugi način na koji se eventualno može spriječiti štetno i nezakonito postupanje Hrvatskog fonda za privatizaciju oko prodaje, odnosno privatizacije, poduzeća KIM Karlovac.
Naime, u proljeće ove godine Fond je raspisao javni natječaj za prodaju predmetne tvrtke, koja se već dugi niz godina, od također nezakonite i štetne prodaje (poklona) famoznom Kutli i njegovoj Dioni, nalazi u očajnoj situaciji. Tvrtka KIM smještena je u predgrađu Karlovca (Mekušje) neposredno uz bivšu vojarnu JNA i čitavo se vrijeme rata nalazila na prvoj crti bojišnice. Usprkos tome, tvrtka je uspješno radila sve dok ju malverzacije privatizacije na hrvatski način nisu dovele na prosjački štap. Naime, kutlizacija je KIM ostavila s ogromnim dugom, temeljenim na kreditima koji je Kutle podigao s KIM-om kao zalogom. Nakon sloma Kutlina carstva, ostali su dugovi, a novca nije bilo. Kooperanti su se okrenuli drugim otkupljivačima (uglavnom Vindiji) i činilo se da nema druge nego proglasiti stečaj.
Usprkos očajnoj situaciji, rukovodstvo KIM-a i djelatnici izuzetnim su naporima uspjeli barem donekle oporaviti tvrtku (u pretežno državnom vlasništvu) i Fond za privatizaciju odlučio ju je prodati. Javila su se tri potencijalna kupca Danube Foods iz Holandije (iza koje stoji jedan međunarodni investicijski fond), Ranch iz Čakovca i Chemoderm iz Duge Rese . Samo jedan od njih, Danube Foods, ponudio je gotov novac i čvrste garancije ulaganja u tvrtku i dugoročni razvoj. Radi se o investicijskom fondu koji ulaže uvelike u prehrambenu industriju regije (u Srbiji i Bosni) i preko KIM-a je htio ući u Hrvatsku.
Usprkos jasnim činjenicama i garancijama Fond je ovih dana odlučio, a danas smo o tome saznali iz medija, da se KIM proda tvrtki Chemoderm iz Duge Rese, vlasnika Ivana Šimića. Radi se o tvrtki koja ima samo dva zaposlena, bavi se isključivo trgovinom, prihod joj je neznatan, a godišnja dobit na razini 5.000 EUR-a. Svi poslovni pokazatelji ove tvrtke izuzetno su nepovoljni i radi se očito o poduzeću koje ne može uzdržavati niti samo sebe, a kamoli otkupiti i dokapitalizirati stostruko veću tvrtku. Chemoderm ne nudi nikakav gotov novac, samo bankovnu garanciju i obećanja dokapitalizacije, a bankovna garancija temelji se na zalogu dionica tvrtke koju se kupuje, dakle KIM-a.
Iz ovih je podataka sasvim jasno da Chemoderm ne ispunjava sliku "strateškog partnera" za KIM, te da neće biti u stanju ispuniti obećanja jer će prihod iz kupljene tvrtke koristiti za otplatu anuiteta kredita i neće biti u stanju provesti dokapitalizaciju, pa niti održavati KIM na sadašnjem stupnju. Predstavnik sindikata KIM-a jedini je glasao protiv predmetne odluke.
Početkom ljeta ove godine saborski zastupnik iz Karlovca Nikola Vuljanić na konferenciji za tisak upozorio je javnost (pa i Fond za privatizaciju) na neodrživost odluke da se KIM proda Chemodermu i gospodinu Šimiću, navodeći gornje razloge i potkrijepivši ih podacima o poslovanju Chemoderma.
Zahvaljujući korupcijskom skandalu u Fondu za privatizaciju odluka o prodaji KIM-a odgođena je, no sada, kako taj skandal pomalo pada u zaborav, odluka je donešena.
Radi se ne samo o još jednoj privatizaciji “na časnu riječ” kakvima smo bili svjedoci devedesetih godina već i o pljački građana Karlovca, posebice radnika KIM-a i kooperanata, isporučitelja mlijeka iz karlovačkog područja i to sve pod dirigentskim štapom ministra Polančeca i ministra Vukelića (koji Karlovac doživljava kao svoje osobno imanje).
Molimo Vas da se svojim ugledom i utjecajem založite i zaustavite ovu privatizaciju, te da se odluka o prodaji KIM-a poništi i postupak prodaje provede ispočetka.

S poštovanjem,
Nikola Vuljanić, saborski zastupnik
Darko Šantić, vijećnik županijske skupštine
Davorin Belavić, vijećnik gradskog vijeća Karlovca
Vlado Benko, vijećnik gradskog vijeća Karlovca
Jasna Plevnik, vijećnica gradskog vijeća Karlovca
Franjo Ćurjak, vijećnik gradskog vijeća Karlovca

U Karlovcu, 06. kolovoza 2007. godine

Činjenica da kupac neće ni u teoriji biti u stanju otplaćivati kredit kojim je kupio tvrtku tragična je sama po sebi. No, još je tragičnije to što se kutleraj nastavlja kao da desetljeće nije prošlo i kao da je bogatstvo ove države nepresušno.

U Fondu za privatizaciju očito nisu dovoljni USKOK i Maestro. Potreban je netko s batinom da to sve najuri u vražju mater. I ministre i upravne odbore i sve pripadajuće parazite i ostalu žgadiju.

Pomalo sam očajan, ali ovakav bezobrazluk zaista se ne smije prepustiti vremenu i zaboravu. Ako to možemo, onda nam zaista nema spasa. A nismo ga ni zaslužili.
nikolavuljanic @ 20:40 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
Laburisti.com
Hrvatski laburisti - Stranka rada
Brojač posjeta
31930
Index.hr
Nema zapisa.