Blog
četvrtak, svibanj 10, 2007
Nikad mi nije bilo žao što sam nešto uradio, krenuo nekim putem, prihvatio šansu (koliko god rizična izgledala). Ali ima puno stvari koje nisam uradio, a trebao sam, imao sam priliku. Propuštene prilike najviše frustriraju.

Narodi i države također imaju svoje prilike, mogućnosti da krenu jednim ili drugim smjerom, da učine korak koji će im odrediti sljedećih par desetljeća (ili stoljeća) ili da ga ne učine. Hrvatska je početkom devedesetih prošlog stoljeća imala priliku da se oslobodi i izvuče iz raspadajuće Jugoslavije (u koju je, tamo krajem Prvog svjetskog rata ušla dragovoljno). Bilo je dovoljno pameti i hrabrosti i ta je prilika iskorištena. Iskorištavanje te prilike odredilo je povijest države i naroda u novom tisućljeću.

Uz korak osamostaljenja išao je i korak izlaska iz socijalizma (mučan put iz kapitalizma u kapitalizam). Bili su otvoreni razni putovi, od vaučerske privatizacije do refeudalizacije kroz dvjesto obitelji. Hrvatska vlast tog vremena odabrala je postupak preraspodjele društevnog bogatstva provesti dok traje rat i to po načelu korporativnog gangsterizma. U tom trenutku možda svi, a možda niti većina, nisu vidjeli što se zapravo događa i kako će se taj ceh platiti. No, plaća se, evo, već čitavo desetljeće, a plaaćt će se, kako stvari stoje, još neko vrijeme.

Raskrižja mogućnosti (paralelni svjetovi, mogući svjetovi, potencijalni i neostvarivi svjetovi, nevjerojatni svjetovi i svi drugi svjetovi) čekaju nas pojedinačno i kolektivno svakodnevno. I vrlo je teško, ako ne i nemoguće, iz prizemne perspektive ovog trenutka ocijeniti radi li se o trivijalnom raskrižju seoskih cesta ili o križanju autoputeva od kojih svaki vodi u svoj dio svijeta, One koji su za takvu procjenu sposobni najčešće nazivamo vizionarima. Gadno je ako je vizionarima na kraju puta koji oni vide Jasenovac, Goli otok, diktatura radničke klase, viši interesi Hrvatskog naroda, računi u Klagenfurtu i slični “svjetli ciljevi”, pa onda viziju nakrive u skladu s tim svojim ciljevima. Račun uvijek plaćaju drugi.

S dsruge strane, bez vizije nema preživljavanja. Tisuće primjera izumrlih naroda kroz povijest, onih od kojih je ostalo samo ime (ili ni to) svjedok su nedostatku kolektivne vizije.

Najopasnije je reći da “ovo nije pravi trenutak”, da “treba pričekati još jedan mandat (generaciju, stoljeće, tisućljeće” pa ćemo onda, kad riješimo ove svakodnevne zadaće koje nam, eto, situacija postavlja pred nas, krenuti u ostvarivanje vizije. Dok mi to riješimo u našoj je viziji već netko drugi.
Hrvatska se i ovog trenutka nalazi na raskrižju. Danas smo u jedinstvenoj situaciji prednosti pred našim susjedima na istoku koja se može oživotvoriti u poziciji vođe, obrazovnog, financijskog, industrijskog, kulturnog, i inog, a bez da to bude politički. Mislim da je to suština Čačićevog programa po kojem je “vrijeme industrijalizacije otišlo na istok”, a nama ne preostaje drugo nego prodavati znanje i pamet.

Strategiji se može koješta prigovoriti, ali sigurno ne da nema hrabrosti ili vizije. A koliko god bili materijalisti, bez hrabrosti i vizije uzalud vam trud svirači.

Iskreno sam uvjeren da je prihvaćanje istine o nemogućnosti reindustrijalizacije na način 19. stoljeća ključni prvi korak na putu uspjeha. Samo idioti to mogu shvatiti kao prijedlog da se odustane od proizvodnje (industrijeske i druge) u Hrvatskoj. Ali središnja ideja razvoja ne može biti proizvodnja velikih količina (bilo čega) po malim cijenama. Središnja ideja su dobro obrazovani građani koji sretnije žive u državi za koju mogu u potpunosti preuzeti odgovornost. To je, barem za naše geografske širine, novi koncept politike i političke odgovornosti. Imamo li hrabrosti privatiti ga? Ili je ovo najbolji od svih mogućih svjetova (PO Leibnitzu, ali ne samo po njemu) i ne treba ga mijenjati?
nikolavuljanic @ 10:30 |Komentiraj | Komentari: 0
Laburisti.com
Hrvatski laburisti - Stranka rada
Brojač posjeta
31930
Index.hr
Nema zapisa.