Blog
ponedjeljak, rujan 24, 2007
Gužva je ovih dana na sve strane. Politički narod priprema se za izbore. Programi su na cesti, projekti su nacrtani i sada samo treba odlučiti “ki če kega”. I to provesti u predatorsku praksu. Uglavnom neukusno i uglavnom nikome na korist. Na štetu mnogima. I onima koji gađaju i onima koji su pogođeni. A što radi bijeli svijet?

Čitam, primjerice, neki dan jednu sitnu vijest u Večernjaku – britanski parlament donio odluku (zakon, valjda, što li) po kojem ubuduće svi koji dolaze raditi u Veliku Britaniju moraju prethodno položiti ispit iz engleskog jezika. Na ovlaštenoj ustanovi. Dakle, u nekoj školi, za pretpostaviti je. Dekadentni Englezi, posjednici lingue france, općeprihvaćenog jezika za sporazumijevanje današnjeg doba, dosjetili su se da im ide na jetra da u britanskim gradovima postoje kvartovi u kojima se ne govori engleskim jezikom, a valjda i to da na raznim mjestima (kod njih, ipak, najčešće slabo plaćenim i onima na kojima Britanci uglavnom ne žele raditi) rade ljudi s kojima se ne mogu sporazumijevati na jeziku zemlje čiji su ponosni građani. Ima tu, vjerojatno, još i drugih socioloških, kulturoloških i inih razloga, ali ovo su, za pretpostaviti je, temeljni i zbog njih je britanski parlament donio takav propis. Naravno, nikom zdrave pameti ne pada na pamet da ustanovi kako Britanci i nisu baš neka demokratska nacija, kako su zaostali otočni rasisti i kako takav način postavljanja vlastitog jezika u povlašteni položaj znači gadan otklon od liberalne demokracije. To ne pada na pamet EU, a ne pada na pamet ni nama. Svi klimnu glavom i utvrde da Englezi u Engleskoj žele govoriti engleski. To je normalna stvar.

Ali nije svugdje. Pred izvjesno vrijeme sam (u dva pokušaja, zapravo, s razmakmom od šest mjeseci) dao u saborsku proceduru prijedlog izmjena Zakona o strancima gdje sam predložio da stranci nakon prvih godinu dana boravka i rada u Hrvatskoj moraju položiti ispit iz hrvatskog jezika da bi mogli dobiti radnu ili poslovnu dozvolu za sljedeću godinu. Obrazloženje godine pomaka bilo je da treba omogućiti vrhunskim menađerima da dođu i srede stvari u firmi u Hrvatskoj, nogometašima da odigraju jedno prvenstvo ili profesorima da održe nastavu jednu godinu na hrvatskim fakultetima. Sve na svom jeziku. E, a ako žele ovdje na dulje vrijeme služiti kruh svoj svagdašnji, onda moraju govoriti jezikom kojim se ovdje govori na koji smo svi mi do boli ponosni.
Na prijedlog zakona potakli su me prije svega menađeri tvrtki u stranom vlasništvu koji su uveli praksu da se u njihovim tvrtkama komunicira engleskim, njemačkim, talijanskim i kojim već jezikom. Pa se onda događa da u zagrebačkim hotelima samo konobari i sobarice govore hrvatski, a u tvrtkama kao što je Karlovačka pivovara članovi uprave međusobno govore isključivo engleski.
Hrvatski jezik je mali jezik. Malo nas ima, a to što jesmo jesmo po jeziku. Ako jezika nemamo nemamo ni sebe. I to nema veze s liberalizmom stavova. Ima veze s opstankom. Htjeli mi to ili ne, naši rezoni za uvođenje ovakvog propisa drugačiji su od engleskih. I jači.

No, što se događa? Vlada i vladajuća večina odbijaju zakonski prijedlog jer bi on ugrozio poslovne interese Hrvatske. Ma čije poslovne interese, molim vas lijepo? Ali, dobro, od ove vlade drugo nisam ni očekivao. Ono što me je ozlojedilo bio je moj liberalni prijatelj Kramarić (jezikoslovac po struci, a i ja sam taj i engleskim se služim gotovo isto kao i hrvatskim) koji je ustvrdio da se takav prijedlog protivi njegovim liberalnim stavovima i znači ograničenje ljudskih prava stranaca u Hrvatskoj. Englezi misle drugačije, ali Kramarić je čvrsto liberalan. Uvijek i u principu. Liberalna načela u takvom tumačenju znače da će nam gazda (a gazda sad već gotovo po definiciji dolazi izvana) govoriti kojim jezikom da govorimo u svojoj zemlji.

Ja tako ne shvaćam liberalizam, a ni internacionalizam. Ako nisam to što jesam, ako ne govorim svojim jezikom u svojoj zemlji onda nisam ništa. Ni liberal ni internacionalac. Ništa.
A suverenitet onda ostaje na razini zastave na Romaniji (Šime Đodan) i prvokupa kod kupovine otoka (Ivo Sanader). Što je zgodno ali nije bog zna što.
nikolavuljanic @ 17:35 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
Laburisti.com
Hrvatski laburisti - Stranka rada
Brojač posjeta
31930
Index.hr
Nema zapisa.