Blog
četvrtak, kolovoz 2, 2007
Pred točno mjesec dana gradonačelnik grada Karlovca, gospodin Damir Jelić, govoreći o sanaciji odlagališta otpada u Karlovcu našalio se na račun Roma koji na tom odlagalištu skupljaju sekundarne sirovine i pokušavaju od toga živjeti. Kako mu Romi idu na živce, izjavio je da je pozvao specijalnu policiju (gradonačelnik, vidi vraga, zove specijalnu policiju) i naredio im da ih potrpaju u marice i odvezu kamo se već voze oni koje se strpa u ivicu i maricu. Tu izjavu nitko nije shvatio kao šalu, već kao način da se smetlište riješi Roma. Tehnikom gospodina gradonačelnika.

Šala je bila sljedeća izjava u kojoj je novinarima priopćio da je specijalcima rekao kako paze koga voze jer je direktor tvrtke Čistoća, koja se brine o odlagalištu, tamnije boje kože pa da zabunom ne pokupe i njega. U maricu. Bez ivice.

Novinari su, naravno blenuli na ovakav iskaz i na neprikriveni rasizam gospodina gradonačelnika. Problem Roma treba rješavati specijalcima, mjesto im je u marici, a i građani drugih nacionalnosti a tamnije boje kože bolje da se pričuvaju.

Sljedećeg dana došla je, naravno, reakcija. Bilo mi je degutantno reagirati na takav blesavi smisao za humor karlovačkog gradonačelnika, ali reagirao je predsjednik SDP-a Karlovca. Na presici je rekao što misli o takvim stavovima gradonačenika i presicu su prenijeli svi lokalni mediji.

I sad nastupa porava stvar. Presicu i njegove izjave prenio je i Radio Mrežnica, najjači lokalni radio u županiji. Prenijeli korektno, kako je čovjek rekao. No, Radio Mrežnica ima i svoju stranicu (www.radio-mreznica.hr) na kojoj slušatelji i čitatelji stranice mogu komentirati vijesti i druga događanja. Pa su se 3. srpnja i 4. srpnja pojavili i sljedeći komentari:

Banijče kažu da su najbolji komunisti i romi oni iz PEĆI
miksa2 (Duga Resa)
3.7.2007

Kaj zalis te Rome oni su rodeni za smetliste i na smetlistu su rodeni i to im je najdraze. Kaj se tice gradonacelnika to je bila jedna njegova zezancija, a naravno jedva se cekalo da se moze nesto pisati i prozivati. Znam da boli kad su HDZ i HRVATI na celu nase Drzave jer mi smo najjaca, najbolja, najveca stranka u Hrvata. HDZ DO VJECNOSTI.
DUBOVAC-MLADEŽ (Karlovac)
4.7.2007 /

Najprije nisam mogao povjerovati da netko tako misli i tako govori, a nije ni pijan ni lud (naravno nigdje ne piše da autori nisu pijani ili ludi, ali isti se nickovi javljaju na tim stranicama i s drugim komentarima, ponekad i suvislim, pa barem nisu uvijek pijani ni ludi).

A onda mi je postalo jasno da stvar uopće nije niti naivna niti slučajna. Naime, kako zapaliti ovu vrstu strasti koja ljude (jesu li hrvatski građani ili nisu, crni, bijeli, žuti ili zeleni, svejedno) trpa najprije na smetlište po povijesnom opredjeljenju, a ona ravno u peć. Jednostavno! Izjavama koje u prvi mah zvuče kao blesava šala, ali su u svojoj biti najcrnja istina i temeljni stav. I pozivima da se riješe problemi. Jednom sitni problem odlagališta otpada s kojeg nikako ukloniti Rome, a drugi puta s pozivom i obećanjem da će se židovsko pitanje u Europi učinkovito riješiti. Peć je zajednički nazivnik.

Sloboda medija ograničena je mržnjom. Kazneni zakon RH vrlo jasno govori o tome i predviđa dosta oštre sankcije za pozivanje na mržnju. Rasnu, nacionalnu, spolnu i svaku drugačiju. Stoga sam lijepo isprintao ove komentare, i, kako je tih dana u Saboru bila rasprava o izvješću državnog odvjetništva, gospodinu Mladenu Bajiću dao taj papir i priupitao ga radi li se, po njegovom mišljenju, ovdje o kaznenom djelu. Zgrozio se kad je pročitao i rekao da će poduzeti potrebne mjere. Zbog toga i da ga ne ometam u njegovom poslu nisam u javnosti komentirao niti Radio Mrežnicu, niti karlovačkog gradonačelnika, niti njegove navijače (koji nisu ni Hrvati ni ljudi, nego smeće – i ovo je uvreda mogu me tužiti, ja barem pišem pod svojim imenom). Zamolio sam državnog odvjetnika da me obavijesti o poduzetim koracima.

Prošlo je mjesec dana, koliko ja znam i koliko sam obaviješten, ništa se nije dogodilo. Zato sad pišem o tome. Da se zna. Jer znate onu – “kad su došli po mene nije imao tko vikati”. E, pa ja vičem unaprijed. Prije nego što poklonici apsolutne slobode za bljedopute i arijevske Hrvate počnu graditi peći.
nikolavuljanic @ 18:20 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
Laburisti.com
Hrvatski laburisti - Stranka rada
Brojač posjeta
31930
Index.hr
Nema zapisa.