Blog
srijeda, travanj 7, 2010
Svaka država ima svoje državne tajne. Na tim tajnim papirima masnim slovima (boldirano) piše „Državna tajna“. Državne tajne jako su tajne. Puno tajnije od običnih tajni, tajnije i od ljubavnih tajni. One su tajne svih tajni i njih se čuva na tajnovit način. Do njih mogu samo oni s posebnim ovlaštenjima, kojima se sve vjeruje. Najčuvanija državna tajna u ovoj našoj državi do jučer je bila – tko ju je stvorio. Popis branitelja čuvao se kao zjenica oka i vlast se je zaklinjala svim živim i neživim da taj popis neće nikad objaviti jer se time krše prava branitelja. Kao da je sramota što su branitelji radili to što jesu – branili Hrvatsku, pa se njihova imena u tom kontekstu ne smiju objaviti jer bi im to pričinilo duševne boli, povrijedilo im privatnost da se zna da su na najčasniji način ispunili svoju dužnost. Doduše, Hrvatska nije objavila ni popis dezertera, što je isto trebala, ali valjda je taj jednako opasan kao i ovaj prvi. Ili bi se ponegdje i preklopili i – evo belaja.

No, od jučer najtajniji popis nije više tajna. Policija je uhapsila Mraka (vidi – Pollitika. com) kao osobu koja je obznanila najveću državnu tajnu. Mrak je i inače za koješta kriv, a prije svega zato jer ima svoju glavu i u njoj nešto čime se misli. A to je definitivni grijeh. Mrak je, dakle, prekršio zakon, ukrao popis i objavio ga. I rekao da je car gol. Goli car uzvraća udarac i hapsi Mraka. Zato jer je rekao da je isti car (carica, svejedno) gol. Zanemarimo to na trenutak. Vratimo se na činjenicu da je Mrak nešto ukrao iz Ministarstva obrane. Tamo se, pored ovog popisa nalaze i druge tajne. O ratnim planovima Republike Hrvatske, o naoružanju, o svemu onom što vojska drži tajnim. Ti podaci su vjerojatno manja tajna od ovog popisa. Nitko ih nije ukrao, vjerojatno zato jer trenutačno nikog ne zanimaju. Ali sama činjenica da je iz Ministarstva obrane ukradena državna tajna govori da se iz tog ministarstva stvari mogu ukrasti bez nekog posebnog problema i razmjerno jednostavno. Što znači da je sigurnost u ministarstvu koje brani sigurnost države nikakva. Što znači da tamo ljudi ne rade svoj posao. Što znači da ministar obrane pojma nema o svom poslu već tamo odrađuje partijsku obvezu i financijski pomaže prijateljima. A za ostalo ga boli kufer, ili laptop. Ministar će, naravno, prema svom starom običaju, ustvrditi da on ništa nije znao. Što mu se, nakon par takvih izjava, lako može povjerovati. Ministar zaista ništa ne zna. Ili zna sve pa se pravi blesav. Ministar, isti taj, bio je predsjednik nadzornog odbora Brodosplita kad su nestali milijuni dolara, a on o tome, jasna stvar, ništa nije znao. Ministru se nesuđeni kupac KIM-a bez novca unaprijed zahvaljivao na podršci, a kad je posao propao, ministar o tome, opet ništa nije znao. Ministar i mnoge druge stvari nije znao (npr. kako je grad Karlovac, dok je on bio gradonačelnik, potrošio više novaca, za nekih 2 mil. kuna od onog što je dobio, kako bi jednu robnu kuću doveo u centar grada, zatim kako se to gradi most iz polja u polje, pa do kuće njegove obitelji i još puno toga). Dakle, ministar ništa ne zna i sve mu je unaprijed oprošteno, Zato što ništa ne zna. Čak i da je tako bilo bi previše glupo. Ministar koji ne zna ne može biti ministar. A posebice ministar obrane kad mu iz ministarstva kradu državne tajne.

Istina, nije on jedini takav ministar. I drugi znaju da ništa ne znaju. Tako onaj drugi ministar nije kriv jer ne vozi on brodove, ni lokomotive ni slična vozila. I nije on svoj šofer koji njegovim imenom ucjenjuje ljude. Njega šofer ne ucjenjuje. Njega voza. Ima takvih ministara još. Ništa ne znaju, ni za što nisu krivi, a što znači biti odgovoran nisu naučili kao mali. I sad su to što jesu. Ministri. Ne bi li toga bilo dosta?
nikolavuljanic @ 18:29 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
Laburisti.com
Hrvatski laburisti - Stranka rada
Brojač posjeta
31930
Index.hr
Nema zapisa.