Blog
petak, lipanj 29, 2007
Kao što sam u opisu drugog čina najavio, odigrao se i treći čin naše male komedije/farse/melodrame/tragedije/igre s pjevanjem. Treći se čin odvijao u Hrvatskom parlamentu. Počeo je u 9,30, u četvrtak 28. 07.2007. godine, a završio negdje oko 23,00 sati istoga dana. Treći čin trajao je, sve u svemu 13 sati. Bez pauze. Nadam se da su zainteresirani mogli vidjeti treći čin na dalekovidnici, a kako sam ga ja vidio unutar sabornice pišem ovdje. To je moj dnevnik za taj dan (noćnik, također).
Na samom početku čina na sceni se uživo pojavio režiser, u pratnji pet-šest ključnih glumaca. Režiser je bio u kostimu i glumio je glumca. Najprije smo režiseru i glavnim glumcima (Vesna Pusić i još par nas) pokušali objasniti da nitko nikog u parlamentu ne proglašava lopovom, da to nije mjesto gdje se hvataju lopovi i da lopove hvataju Bajić i Benko. Pa smo im onda pokušali objasniti da smo zahtjev o izglasavanju nepovjerenja dali ne zato jer su oni nešto ukrali (jesu li ili nisu ima tko ustanoviti), već zato što nisu obavili svoj posao onako kako im je to zakonima i odlukama parlamenta naloženo. Voljom vlasti postavili su ljude koji su tijekom godine dana uzeli od agenaka USKOK-a mita za 800.000 Eura. Za pretpostaviti je da se ljudi nisu razgovarali i ispijali kavice samo sa agentima USKOK-a, već i sa nekim drugim zainteresiranim građanima koji su spremni platiti uslugu. Da čovjek bude skroman, pa da kaže da ih je bilo još najmanje za 800.000 Eura. Sve u svemu 1.600.000 Eura mita. Prema novinama, jedan od optuženih tražio je kroz mito 5% vrijednosti svakog posla. Dakle, 1.600.000 Eura je 5%. Sveukupna cifra krčmenih vrijednosti je, jednostavna računica kaže, 32 milijuna Eura. Toliko su iskčmili u jednoj godini. A prije toga su na tom mjestu bili još dvije godine. Od daljnje računice boli glava, a posebice kad se čovjek dosjeti da je prava privatizacija trajala desetak godina prije toga. Čuvari u liku četiri ministra (Polančec, Kalmeta, Šuker i Čobanković, jer se Vukelić povukao u jeku Brodosplita, dakle pred par mjeseci, pa se i njega može računati kao petog) ništa nisu znali. Nekako nam se činilo da bi ipak trebali znati što se događa u fondu kojim upravljaju, pa smo upravo zbog toga zatražili njihovu političku odgovornost, odnosno smjenjivanje. Kako je režiser stao u njihovu obranu, a i ostatak vlade, naravno, to smo zatražili da se vidi u parlamentu da li se toj vladi vjeruje. A ako joj većina i vjeruje da mi kažemo zašto joj je vjerujemo. U tu svrhu smo složili i karikaturu na kojoj četiri ministra povezanih očiju, začepljenih ušiju i zaflasteriranih usta ništa ne znaju, ništa ne vide, ništa ne govore, a iza leđa im njihovi puleni čapaju sve što mogu. Tako smo, ukratko obrazložili svoje rezone i stajališta.
Najprije nam je odgovorio veliki režiser dr. Ivo. Okrenuo je poslovičnu pilu i mirne duše i sa smješkom ustanovio da nas smeta što se hvataju lopovi zato jer nas je strah da će se uhvatiti i naši lopovi (nije spomenuo Čačića i Linića, ali imena su visila u zraku), a da njima treba pljeskati iz dva razloga. Prvi je što nisu umočeni (što, zaista, ovog časa nitko ne zna, a mnogi sumnjaju), a drugo jer se pod njihovom čuvarskom palicom ipak uhvatilo lopove. A zna se (što nitko nikad i nije pokušao dokazati, ali zna se) da su naši ministri i sami bili debelo umočeni i što sad mi ovdje hoćemo.
Govorim namjerno “naši” i “njihovi” jer je u mišljenju vlade RH pisalo da to odgovara HDZ-ova vlada, a vlada koja je vlada HDZ.a, a ne RH zaista nije moja vlada.
Tako je izgovorio veliki režiser, još malo izvrijeđao sve oko sebe i arogantno napustio sabornicu pa krenuo dijeliti zaostatke mirovina umirovljenicima u staračke domove. Nije stavio poštarsku kapu na glavu, ali vjerojatno ju je imao u autu. Mirovine inače dijele poštari.
Mi, sitna boranija ostali smo se premlaćivati u sabornici. Odjednom su se pojavile i karikature lopova s vrećom na kojoj piše SDP i HNS kako bježi i viće “Drž’te lopova!”, što i nije tako loše, ali nema veze s temom o kojoj se razgovarali. Tema, naime, nije bila kako uhvatiti lopove u RH, već da li su ministri aktualne vlade obavili svoj posao kako treba.
Kao dvije grupe gluhih čudaka ponavljali smo istu priču. S jedne strane da treba utvrditi političku odgovornost za nešto što ministri nisu uradili (a 14 puta smo ih uredno pitali da li je upravni odbor davao svakogodišnje izvješće o svom radu vladi i što je vlada odgovorila – odgovor nitsmo dobili). Ljubazno smo ih upitali kako im povjerovati da zaista imaju namjeru nastaviti borbu s lopovima u HFP i drugdje kad su pet dana ranije bez problema izglasali i prihavtili Financijsko izvješće HFP za 2006. godinu (upravo onu u kojoj je USKOK skakao po Fondu) i tome slično. Odgovor je uvijek bio – vaši su krali i više, mi smo lopove (koje smo doveli i za koje nismo, dok se s lisicama na rukama nisu pojavili u pritvoru, znali ni skužili da su lopovi) uhvatili jer smo Bajiću i policiji omogućili da to urade. I tako 13 sati. Mazohistički. Bilo je komičnih momenata, npr. kad je Čobanković, manirom akademika, Vesni pusić objašnjavao da naša država više nije politička ili kad je Šuker zajapureno objašnjavao, urbi et orbi, da je opozicija nervozna jer se boji, ali to su detalji.
Nešto prije glasovanja iz sabornice su hrabro netragom nestali liberali. Kao da ih nikad tamo nije ni bilo. Njihov politički stav nestao je s njima. Ili ga nikad nije ni bilo. Seljaci su ostavili jednog predstavnika koji nije točno znao što bi, pa je ostao neopredjeljen. Pravaši su si isto tako ostavili odstupnicu za eventualnu buduću koaliciju. Manjinci i penzići ostali su principijelno trgovački odani ruci koja ih trenutačno hrani, što je za svaku pohvalu, a odanost je priopćio i Šišljagić iz Glavaševe HSBS (mislim da je tako kratica). Sve u svemu, očekivan rezultat i očekivano nijekanje zdrave pameti, logike i političke pismenosti u diskusiji.
Zanimljiv je i detalj s TV prijenosom. Suprotno od odluke Programskog vijeća HRT da će sjednice na kojima se odlučuje o povjerenju vladi prenositi u cjelosti, HRT je prekinula prijenos tijekom popodneva. Lesar je intervenirao, šeks je intervenirao na Lesarovu intervenciju i prijenos se vratio.
Za osvetu što su kasnu noć dočekali u sabornici Šeks je u ponoć nastavio s dnevnim redom i raspravom o zahtjevu za osnivanje istražnog povjerenstva za ministra Kiru, glede njegovih izjava kako on po serverima šara i nalazi neprijatelje sebe i svoje vlade. No, to je druga priča.
Drugi čin je tako završio, a ujutru su izišle novine. I u njima piše Zagorac ima namjeru nekog prodati da si osigura status bolji nego sada. Ma nije moguće da je on dirigent i da će se u pauzi prije četvrtog čina odigrati još jedna mala herojska farsa s našim hrabrim i principijelnim generalom.
Četvrti čin ne očekujem, inače, prije jeseni. Treba paziti na tajming, a i inspektori moraju obaviti svoj posao. U četvrtom činu netko će u ćorku. Ili će ipak sve biti ćorak pa nitko neće u ćorku?
nikolavuljanic @ 23:10 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
Laburisti.com
Hrvatski laburisti - Stranka rada
Brojač posjeta
31930
Index.hr
Nema zapisa.