Blog
ponedjeljak, travanj 5, 2010
U Croatianlandu se može lijepo trgovati. Kupuju sve živo, ne proizvode sami gotovo ništa, osim par egzotičnih proizvoda (začini koje cijeni čitav svijet, alkoholna pića od grožđa i šljiva i slično). Prodaju i morsku obalu, vile i apartmane na istoj (uskoro će i otoke kako najavljuju neki njihovi poglavice-poduzetnici-tajkuni-poslovni ljudi) i pitku vodu koju imaju u izobilju. Dakle, u Croatianlandu je lijepo trgovati, posebice ako odaberete dobre poglavice koje treba podmazati (a dobre poglavice su uvijek oni koji su na vlasti. Povremeno se vlast i mijenja, ali ne možete pogriješiti – držite se vlasti kao pijan plota (što reče jedan njihov bivši i pokojni poglavica) i ne možete pogriješiti.

Primjerice, u Croatianlandu su se nekad radili brodovi. Čak su i oni čudaci iz Samsunga zanat učili ovdje. No, onda su se stvari malo zakomplicirale za brodograditelje. Ali ne za vas ako i dalje u Croatianlandu želite sagraditi brod. Oni će vam ga sagraditi ispod cijene koštanja (jer se to po nekoj opskurnoj računici koju nitko ne razumije – isplati) i još vam na račun kojeg ćete otvoriti na Cipru isplatiti par milijuna dolara. Za nagradu što ste kod njih gradili brod. Vi ćete, naravno, u skladu s dobrim običajima, poglavici- predsjedniku ovog i onog (uglavnom nadzornog) odbora od uplaćenog poklona na račun u Klagenfurtu vratiti najveći dio. Perle ne morate slati, za njih se ni u Croatianlandu ne mogu kupiti ni poglavice ni urođenici.

Ili, primjer drugi. Proizvodite kamione. U Croatianlandu postoji tvrtka s kojom inače poslujete, no vaši vam informatori kažu da bi, ako želite prodati veći broj vatrogasnih kamiona državi, bilo puno pametnije poslovanje organizirati preko sasvim nove tvrtke, koja je u prijateljskim odnosima s poglavicama na vlasti. I da bi trebalo pokazati zahvalnost za sklopljeni posao u obliku par milijuna američkih dolara, eura, funti, franaka, već po vašem izboru. Pa to tako i napravite. I ne čudite se, nego povećate cijenu kamiona za iznos nagrade, pa poglavice plate sami sebi (odnosno njihovi podanici plate porez, poglavice plate vama, a vi njima). Podanici dobiju stvarno dobre kamione da mogu gasiti požare, što je pohvalno i što je u skladu s civilizacijskim dostignućima i potpisanim međunarodnim obvezama Croatianlanda. To je ozbiljna država. S ozbiljnim poglavicama. Doduše, pokloni su veći nego u Rusiji, ali nema veze, isplati se. Oni i onako sve to plaćaju sami.
U Kroatianlandu tako možete kupiti i naftnu kompaniju, vrhunsku tvornicu lijekova, možete im graditi ceste po cijenama koje se dosjetite i tisuću drugih stvari. Pod uvjetom da znate zahvaliti pravim poglavicama.

Takva je situacija u Croatianlandu. U Hrvatskoj je situacija sasvim drugačija. U Hrvatskoj ministar gospodarstva Branko Vukelić vodi Nadzorni odbor Brodosplita, ljudi se osude zbog mita, ali on je blistavo pošten i o tome ne zna ništa. Nikad neće ni saznati. U Hrvatskoj se ne zna koji su to ministri od početka davanja mita za Mercedese pa do 2008. bili ministri, pa ih se ne može ni pozvati na razgovor. Za Crkvenca, Jurčića i Lučina se zna, ali oni kažu da pojma nemaju i da žele da se istraga potegne, a nisu ni u HDZ-u. Tko su u tom vremenu bili HDZ-ovski ministri, ne zna se. Možda nam to kažu Amerikanci, Mercedes, Deimler-Benz ili Sveti Nikola. Možda nam oni kažu koji to ministri svakih tjedan dana borave upravo u Ozlju i upravo kod vlasnika tvrtke optužene za mito i najvećeg hrvatskog proizvođača oružja. Nije li to možda onaj ministar iz Brodosplita, s početka ovog odlomka i nije li taj isti najveći dio opisanog perioda bio ministar gospodarstva. I nije li sve to jedna velika svinjarija (da ne kažem kokošarija) u Croatianlandu koja je na naplatu došla zahvaljujući stranim konobarima. Jer naši gotovo nikad ne ispostavljaju račune koji se mogu naplatiti.
nikolavuljanic @ 22:01 |Komentiraj | Komentari: 0
Laburisti.com
Hrvatski laburisti - Stranka rada
Brojač posjeta
31930
Index.hr
Nema zapisa.