Blog
nedjelja, travanj 29, 2007
Eto praznika na vratima. Dočekala radnička klasa da se Njome bavi svekoliko pučanstvo. Intenzivno i čitav jedan dan. Podsjeća me to na nekadašnja slavlja 8. marta. Međunarodni dan žena slavili su svi rukovodioci, svi važni drugovi, svi pijanci i svekoliki radni ljudi i građani. U čast žena i njihovih prava. To je bio dan kad su se i žene mogle lagano podnapiti, a bez da izazovu pretjeranu javnu sablazan. Devetog ožujka stvar je već bila sasvim drugačija. I uobičajena. Znalo se tko kamo spada. Osim Milke Planinc, koja je spadala u CK.

Za naš Prvi maj (svibanj, da budem precizan) slavimo dan radničke borbe za radnička prava, slavimo rad i odajemo počast radničkoj klasi. Onima koji rade. Od iste je nekih 400 000 nezaposleno, odnosno u radničku klasu spadaju samo po opredjeljenju i želji, a funkcija im je da se vlade i ministri, aktualni i potencijalni, nadmeću u tome tko će njihov broj brže reducirati i preveseti ih u one koji stvarno rade.

Prvoga svibnja zaklinjemo se i onima koji rade a plaću ne dobivaju. Kunemo se u Boga svemogućeg da ćemo sve napraviti da oni plaću dobiju, pa što košta – košta. A košta da se po repu zakvači gazdu koji svoju novu jahtu izlaže u Splitu, da mu se jahta uzme, Ferrari zaplijeni i radnicima isplati plaća. To košta, to se napraviti ne može i neće i zato se lako zaklinjemo. Ne košta, u stvari, ništa. Mislim zaklinjanje.

Pvi svibanj dan je i radnika koji rade i dobivaju plaću s kojom se preživjeti ne može. Osim možda u Bangladešu. Pa se i njima zaklinjemo da će, evo, čim stvari zakonski sredimo, njihove plaće (a minimalne su da ne mogu biti minimalnije) narasti do primanja s kojima se može kupiti i hruh i mlijeko i salama i zelena salata.

Prvoga svibnja dan je i bivših radnika, Onih koji su radili i bili “vladajuća” klasa u mračnim vremenima, a danas su ponosni umirovljenici. Njima ćemo obećati povrat ukradenih penzija (nećmo im reći da će se to vratiti iz novca koji je i formalno i stvarno njihovo vlasništvo), pa ćemo im i vratiti petinu onog što je ukradeno i možda opet glasaju za one koji obećaju. Nikad se ne zna.

Prvoga svibnja jede se grah s radnicima. Ponegdje i kobasice. Prvoga svibnja ne jedu se kanape sendviči, ne pije se pjenušac. To se smatra nepriličnim jer to radnici ne rade. Prvoga svibnja svi smo radnici. A nitko se ne dosjeti zašto se baš 1. svibnja slavi to što se slavi. A trebalo bi.

Nakon prvoga svibnja dolazi drugi svibanj. Pa se drugog svibnja podsjetimo da se u Hrvatskoj (u kojoj se radnička prava poštuju kao i u čitavom civiliziranom svijetu) regularnim pravosudnim postupkom u proteklih tri godine za kršenja radničkih prava (famozno “kršenje prava na rad”) primjenom našeg Kaznenog zakona na zatvorsku kaznu osudilo j e d n o g poslodavca. Na novčanu njih par desetaka. Ispada da se u Hrvatskoj radnička prava i ne krše i da je ovo najbolji od svih mogućih svjetova.

Drugog se svibnja isto tako možemo prisjetiti da vlast u svim svojim oblicima i političkim opredjeljenjima odbija formirati radne sudove (ili radne odjele pri redovnim sudovima) na kojima bi se sa slučajevima kršenja radničkih prava postupalo brže i učinkovitije. Vlast to neće, pa neće. A nema rasprave o pravosudnom sustavu u Hrvatskoj u zadnje tri godine u kojoj nisam upravo to predložio. I opet ću, kad bude prilike. Vlast isto tako neće donijeti niti propis po kojem bi se posebno zaštitili tzv. “zviždači”, oni koji otkucaju gazdu kad napravi nepodopštinu. Bilo ih je par koji su pokušali zviždati, ali su ostali bez zuba pa više ne zvižde. To vlast ne radi jer bi se tako pokvarila sudbena statistika. A mi moramo u Europu.

Pojest ćemo grah i kobasice, popiti gemište i preživjeti Prvi Maj (stvarno ga se tako pisalo nekad, bez obzira na pravopis). Preživjeli smo i osme martove i sve druge cirkuse.
Ali pitanje je – kome to, zapravo, služi.
nikolavuljanic @ 00:00 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
Laburisti.com
Hrvatski laburisti - Stranka rada
Brojač posjeta
31930
Index.hr
Nema zapisa.