Blog
srijeda, siječanj 31, 2007
Prvo bacite pogled na ovaj grafikon obrazovne strukture građana RH starijih od 15 godina.

U državnom proračunu za 2007. godinu za ovu svrhu osigurano je 15 milijuna kuna. Što uopće reći?

Gotovo polovica odraslog stanovništva Hrvatske funkcionalno je nepismeno, odnosno teško mogu pročitati prvih pet stranica novina. A Sanader i njegovi ministri razbacuju se floskulama o «društvu znanja» u «Europi znanja» i o svim silnim strategijama koje su usvojili da se društvo znanja u Hrvatskoj ostvari. I najnovijim Zakonom o obrazovanju odraslih šalje se «signal» što to vlada želi. A kakav se signal stvarno šalje?

Država ima dva semafora kojima šalje signale. Jedan je proračun i svota koja je predviđena za obrazovanje odraslih jedva dostaje da se malo «ispomognu» narodna sveučilišta koja će ovim zakonom jedina profitirati. Tu ni u tragovima nema dovoljno novca da se pokrene obrazovanje niti stotinu tisuća ljudi, o milijun i pol da se i ne govori. Drugi je semafor porezni sustav. Njime država (olakšavanjem poreznih opterećenja) govori što joj je milo i drago, odnosno (većim poreznim opterećenjem) što ne voli i što smatra štetnim. O obrazovanju ne misli. Pa ako mijenjate umjetne zube, to vam ulazi u poreznu olakšicu, kod plaćanja poreza na dohodak, ali upis djeteta, ili vaš osobno, na fakultet, tu se ne računa. Na to nema porezne olakšice. Ako ste poslodavac pa sponzorirate Dinamo ili Hajduk, to će vam se računati kao trošak i smanjit ćete poreznu osnovicu za porez na dobit. No ako sponzorirate popravak krova na lokalnoj školi, odnosno platite vašem zaposleniku školovanje, e, to nije trošak koji bi se uračunao u porezne olakšice.

Pa sad vi vidite kakve to signale šalje država i koliko ozbiljno misli kad predlaže Zakon o obrazovanju odraslih. Nasmijavaju nas dečki, to je sve.
nikolavuljanic @ 14:10 |Komentiraj | Komentari: 0
Laburisti.com
Hrvatski laburisti - Stranka rada
Brojač posjeta
31930
Index.hr
Nema zapisa.